Kuukauden teema

Syys- ja lokakuu: Nivelet ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Syyskuun teemassa keskitymme niveliin sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat koirilla ja kissoilla yleisimpiä kroonisen kivun aiheuttajia ja ne vaikuttavatkin hyvin paljon lemmikin elämänlaatuun. Siksi on tärkeää ymmärtää ja havaita ongelmat ajoissa ja pyrkiä ennaltaehkäisemään, hidastamaan ja hoitamaan jo tulleita ongelmia asiantuntijoiden avustuksella. Syitä vaivoihin on paljon ja hoitokeinojakin on runsaasti lääkehoidoista, kirurgiaan sekä fysikaalisista hoidoista aina erikoisruokiin ja kuntoutukseen.

Aiheeseen liittyen olemme julkaisseet kaksi artikkelia, koiran nivelrikko sekä urheilevan koiran tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Nivelrikko »
Urheilevien koirien tuki- ja liikuntaelinsairaudet »


Heinä- ja elokuu: Kesän vaarat

Kesällä me ihmiset kuten meidän lemmikkimmekin liikumme paljon eri ympäristöissä ja siksi myös kesällä sattuu ja tapahtuu. Liikumme paljon luonnossa ja osa erityisesti koirista rakastaa mm. pulikoida järvessä. Onkin hyvä tiedostaa mitä riskejä näissä uusissa ympäristöissä piilee jotta osaamme varautua niihin etukäteen. Ja siten voimme nauttia lemmikkiemme kanssa turvallisesta ja vauhdikkaasta kesästä!

Tämän vuoksi olemmekin valinneet heinäkuun teemaksi "Kesän vaarat". Aiheesta julkaisimme kolme artikkelia joihin on koottu tärkeimpiä riskitekijöitä ja ohjeita niiden välttämiseen mutta myös hoitoon. "Kesän vaaroja ja vaivoja"- artikkelin lisäksi ihotulehduksista sekä hoitoon käytettävistä hunajatuotteista on laadittu omat artikkelit.

Kesän vaaroja ja vaivoja »
Ihotulehdukset ja haavat »
Lääkehunaja ihotulehduksissa »


Kesä- ja heinäkuu: Matkustava lemmikki

Kesä- ja heinäkuun teemana on matkustava lemmikki.

Kesä saapuu ja loma-aika lähestyy. Monessa perheessä lemmikki lähtee mukaan lomalle, etenkin jos lomaillaan Suomessa. Mikäli lemmikki on lähdössä perheen kanssa lomalle ulkomaille, tulee matka suunnitella hyvissä ajoin etukäteen.

Ulkomaille matkatessa lemmikki voi altistua sairauksille, joita ei Suomessa tavata. Monet näistä sairauksista ovat loisten tai hyönteisten levittämiä. Lemmikki tulee tautisuojata asianmukaisesti sekä lemmikin oman terveyden, että ihmisten terveyden vuoksi. Lemmikkien ulkomaille matkustamisesta on myös tarkat viranomaisten tekemät säädökset, joiden täyttyminen pitää varmistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Eläinlääkäri avustaa eri maiden tautiriskien kartoittamisessa ja neuvoo tarvittavien lääkkeiden käytössä.

Matkustaminen lemmikin kanssa »
Matkustavan lemmikin muistilista »

Teematuotteet

Tarkista saatavuus omalta klinikaltasi.

Peptivet / Otoact


Royal Canin kampanja


Toukokuu ja kesäkuu: Punkkivälitteiset sairaudet

Puutiaiset ovat riski lemmikeille, mutta myös omistajille!

Jos lemmikki kantaa punkkeja turkissaan sisätiloihin, voivat punkit purra ihmistä. Tällöin puutiaisten levittämät taudit, kuten borrelioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume voivat tarttua myös ihmiseen. Siksi on tärkeää ymmärtää miksi ja miten punkkitartuntoja kannattaa ehkäistä.

Puutiaisten torjuntaan on nykyään suuri joukko valmisteita, joiden vaikutusmekanismit ovat hyvin erilaiset. Osa tappaa ja karkoittaa punkit jo ennen kuin ne kiinnittyvät lemmikkiin ja osa tappaa kiinnittyneet punkit. Punkkiaiheisesta artikkelistamme löydät helposti eri valmisteiden vaikutustavat, monen muun hyödyllisen tiedon lisäksi. Siksi siihen kannattaa tutustua huolella!

Punkkien torjunta »

Lue lisää punkkien torjunnasta
Eroon punkeista


Maaliskuu ja huhtikuu: Hampaat

Hammassairaudet ovat yksi yleisimmistä sairauksista koiralla ja kissalla. Jopa 70-80% koirista ja kissoista sairastaa elämänsä aikana jotain suun sairaustiloista. Yleisimmät suun vaivat ovat tulehdustiloja johtuen suun huonosta hygieniasta.

Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus ovat myös merkittäviä koiran ja kissan yleiseen terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Krooninen tulehdustila aiheuttaa elimistöön jatkuvan hälytystilan ja verenkierron kautta elimistöön leviävät bakteerit rasittavat elimistöä aiheuttaen monia erilaisia vakaviakin sairauksia koiralle ja kissalle.

Koska syy on hygieninen, on apu myös lähellä. Kotihoito eli hampaiden harjaus on tehokkain hoitomuoto suusairauksien ehkäisyssä. Siksi suosittelemme lämpimästi kuukauden teema-artikkeliemme huolellista lukemista kaikille koiran ja kissan omistajille.

Hammasmurtumat »
Ientulehdus ja parodontiitti »
Kissan hammassyöpymät »