Kuukauden teema

Huhtikuu ja toukokuu: Punkkivälitteiset sairaudet

Puutiaiset ovat riski lemmikeille, mutta myös omistajille!

Jos lemmikki kantaa punkkeja turkissaan sisätiloihin, voivat punkit purra ihmistä. Tällöin puutiaisten levittämät taudit, kuten borrelioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume voivat tarttua myös ihmiseen. Siksi on tärkeää ymmärtää miksi ja miten punkkitartuntoja kannattaa ehkäistä.

Puutiaisten torjuntaan on nykyään suuri joukko valmisteita, joiden vaikutusmekanismit ovat hyvin erilaiset. Osa tappaa ja karkoittaa punkit jo ennen kuin ne kiinnittyvät lemmikkiin ja osa tappaa kiinnittyneet punkit. Punkkiaiheisesta artikkelistamme löydät helposti eri valmisteiden vaikutustavat, monen muun hyödyllisen tiedon lisäksi. Siksi siihen kannattaa tutustua huolella!

Punkkien torjunta »

Lue lisää punkkien torjunnasta
Eroon punkeista


Maalis- ja huhtikuu: Hampaat

Hammassairaudet ovat yksi yleisimmistä sairauksista koiralla ja kissalla. Jopa 70-80% koirista ja kissoista sairastaa elämänsä aikana jotain suun sairaustiloista. Yleisimmät suun vaivat ovat tulehdustiloja johtuen suun huonosta hygieniasta.

Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus ovat myös merkittäviä koiran ja kissan yleiseen terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Krooninen tulehdustila aiheuttaa elimistöön jatkuvan hälytystilan ja verenkierron kautta elimistöön leviävät bakteerit rasittavat elimistöä aiheuttaen monia erilaisia vakaviakin sairauksia koiralle ja kissalle.

Koska syy on hygieninen, on apu myös lähellä. Kotihoito eli hampaiden harjaus on tehokkain hoitomuoto suusairauksien ehkäisyssä. Siksi suosittelemme lämpimästi kuukauden teema-artikkeliemme huolellista lukemista kaikille koiran ja kissan omistajille.

Hammasmurtumat »
Ientulehdus ja parodontiitti »
Kissan hammassyöpymät »


Helmi- ja maaliskuu: Lemmikin ylipaino

Rantakuntoon!

Helmi- ja maaliskuussa kiinnitämme erityistä huomiota lemmikkien painoon. Sopiva paino on suurin yksittäinen asia, jolla voimme vaikuttaa lemmikin terveyteen, elämänlaatuun ja elinikään.

Sopivan painoisella lemmikillä:

  • Kylkiluut pysty laskemaan, mutta ne eivät näy
  • Ylhäältäpäin katsottuna näkyy vyötärö
  • Vatsalinja on nouseva

Arvioimme tammikuussa kaikkien käyntien yhteydessä tehostetusti lemmikkien painoa ja toivotamme kaikki tervetulleiksi punnitsemaan lemmikin klinikalle. Sopivan painon tunnistaminen on tärkeää, koska ennaltaehkäisy on laihduttamisessakin helpoin tie.

Normaalin ruokamäärän pienentämisen seurauksena lemmikki on usein nälkäinen, kerjää ja ravintotarpeet eivät täyty. Meiltä löydät laihduttamiseen suunnitellut ruokavaliot ja annamme neuvoja laihduttamiseen.

Muista, että paras palkka lemmikillesi ei ole aina herkku! Yhteinen leikki tai lenkki tukee laihduttamista ja tekee lemmikin onnelliseksi.

Parasta palkintoa henkilökunnallemme ovat onnelliset omistajat, jotka tulevat kertomaan miten lemmikin elämänilo on palannut ja lemmikki on nuortunut vuosia.

Lisätietoa kissan ja koiran laihduttamisesta löytyy artikkeleista

Kissan ylipaino »
Koiran ylipaino »


Tammikuu: Kissat

Tammikuun teemana ovat kissat

Kissat ovat käytökseltään monimutkaisia eläimiä, joiden itsenäinen elämäntyyli viehättää ihmisiä.

Kissoilla on omat tarpeensa, joiden laiminlyönti voi johtaa käytöshäiriöihin ja jopa kissan sairastumiseen. Kissat ovat taitavia peittämään sairauden oireita, joten säännölliset terveystarkastukset ovat tärkeä osa etenkin ikääntyvän kissan hoitoa.

Lue lisää kissojen hoidosta ja sairauksista Sympaatin asiantuntija-artikkeleista

Ientulehdus ja parodontiitti »
Kissan astutus, tiineys ja pentujen kehitys »
Kissan hammassyöpymät »
Kissan kutina »
Kissan rokotukset »
Kissan ylipaino »
Kissanpentu tulee taloon »
Myrkytykset kissoilla »