Kissan ja koiran tunnistusmerkintä eli mikrosiru

Mikä on mikrosiru?

Mikrosiru on noin riisinjyvän kokoinen kapseli, jonka sisällä on elektronisia osia. Kun mikrosiru luetaan sopivalla laitteella, laite näyttää ko. sirun numerosarjan.

Kenelle kannattaa laittaa mikrosiru?

Kaikille kissoille ja koirille kannattaa laittaa mikrosiru, sillä jos lemmikki karkaa ja viedään löytöeläintalolle, mikrosirun avulla omistajan yhteystiedot löytyvät helposti ja karkulainen saadaan palautettua mahdollisimman nopeasti takaisin kotiin. Jos lemmikki varastetaan, se voi myös löytyä tunnistusmerkinnän perusteella, jos varas yrittää myydä lemmikkiä eteenpäin. Kissa- ja koiranäyttelyihin sekä koirien virallisiin kokeisiin eri lajeissa on nykyään edellytyksenä, että lemmikki on tunnistusmerkitty (poikkeuksena kissojen esittelynäyttelyt). Jos sekarotuisen tai rekisteröimättömän rotukoiran kanssa haluaa osallistua virallisiin kilpailuihin, mikrosiru on sillekin pakollinen, samoin kuin koiran rekisteröiminen Kennelliiton sekarotuisten koirien rekisteriin.

Kuka laittaa mikrosirun, milloin ja mihin se rekisteröidään?

Mikrosirun lemmikille voi laittaa eläinlääkäri tai hyväksytty tunnistusmerkitsijä.

Rekisteröityjen rotukoirien ja -kissojen pennuille laitetaan mikrosirut jo ennen kuin ne muuttavat uuteen kotiin, samoin sekarotuisille koirille. Maatiaiskissoille on harvemmin laitettu mikrosirua pentukodissa, joten se jää yleensä uuden omistajan vastuulle. Mikrosirun laitolle ei ole ala- tai yläikärajaa. Sirujen laittamiseen käytettävät neulat ovat jonkin verran rokotusneulaa isompia, toimenpide on nopea ja aiheuttaa vain lievää kipua (neulan pisto). Toimenpide ei vaadi lemmikin rauhoittamista.

Suomen Kissaliitto rekisteröi ilmaiseksi myös maatiaiskissojen mikrosirutiedot. Suomen Kennelliitto veloittaa sekarotuisten koirien rekisteröinnistä hinnastonsa mukaisesti. Maksuttomaan Kanta.pet-palveluun lemmikin omistaja voi syöttää lemmikin tiedot itse ja monella eläinlääkäriasemalla tiedot voidaan omistajan pyynnöstä siirtää sinne myös suoraan potilasohjelmistosta. Kanta.pet-palveluun kannattaakin käydä lisäämässä sekä rekisteröityjen että rekisteröimättömien lemmikkien mikrosirutiedot. Lisäksi lemmikin tiedot voi halutessaan ilmoittaa maksulliseen turvasiru.fi-palveluun. Osalla eläinlääkäriasemista on myös käytössä siruhaku.fi-palvelu, joka on tarjolla vain tietyn potilasohjelmiston käyttäjille.

Yhteystietojen muuttuessa tai lemmikin vaihtaessa omistajaa uudet tiedot pitää muistaa päivittää siihen rekisteriin, johon lemmikin tiedot on rekisteröity.

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy. Lähde mainittava lainattaessa.